index.php BC1.php LP1.php
1 2 3 4 5 6
BB Страници на Пламен Антонов 
Размер на текста: A-AA+
Посещения: 241 от общо 100873

Проверка на монитор

Един често срещан девиз не само във фотографията е "Вярвай на очите си." Да, но как да вярваме, ако действителността или това, което някой иска да видим, преминава през един електронен уред, който не е съвършен и далеч не винаги настройките му, направени от производителя в преследване на една или друга цел, са най-добрите. И тъй като би трябвало всички, гледайки едно и също, да виждаме едно и също, много от мониторите се нуждаят от калибриране. Най-добре е то да стане със специализиран уред колориметър, но все пак при липса на такъв и едно просто, но внимателно регулиране на яркост и контраст може да помогне.

Скалата по-долу дава представа дали мониторът, на който е показана, е добре калибриран за изобразяване на фотографии - необходимо е да могат да се различават отделните полета, като особено внимание се обръща на номерираните в началото и в края - най-често проблемите са именно там, т.е. въпросните полета се сливат.

0% 100%
1 2 3 4 5 6

Скалата съдържа яркости на сивото от 0 до 100% със стъпка 4%. Възможно е трите основни цвята (R, G, B) да се предават по различен начин и на места да има леко оцветяване, което е една от причините по-добри резултати да се постигат при калибриране с колориметър. При някои предимно стари монитори пълно калибриране може да е невъзможно!

Още: Как се създават и възпроизвеждат компютърните изображения.

◄◄ Обратно